Wat is SEO, SEA, CTA en conversie?

Als ondernemer weet je inmiddels wel dat je website gebruiksvriendelijk moet zijn om digitaal een goede indruk achter te laten. Termen die je hierbij regelmatig tegenkomt zijn SEO, CTA, SEA en conversie. Ik merk dat dit soort termen voor sommige ondernemers nog helemaal nieuw zijn. Als je de ambitie hebt om je bedrijf online te laten groeien, is het verstandig om te begrijpen wat onderstaande termen betekenen.

Wat is SEO?
De afkorting SEO staat voor search engine optimization oftewel: zoekmachine optimalisatie. SEO houdt in dat je je website zó inricht dat zoekmachines (met Google als absolute nummer één) je website goed kunnen lezen. Zoekmachines zijn machines, dus ze scannen je website automatisch. Een zoekmachine kijkt tijdens zo’n scan naar onder meer de techniek achter je website, je teksten en de afbeeldingen op je website. Wanneer je website geoptimaliseerd is voor zoekmachines (oftewel: SEO-proof is), vergroot je je kans op een gunstige plek in de zoekresultaten die mensen te zien krijgen als ze op zoek zijn naar producten en diensten binnen jouw sector. Het ultieme scenario is natuurlijk dat jouw website op de eerste pagina wordt getoond na een bepaalde zoekopdracht.

SEO voorbeeld: Ben je een kapper in Venlo? Zorg dan dat je locatie en woorden als ‘kapsalon, kapper, knippen, haar, haren, wassen, verven en prijzen’, zijn verwerkt in je teksten. Zo optimaliseer je de teksten van je website voor zoekmachines.

Wat is SEA?
SEA is de afkorting van search engine advertising. SEA is een bepaald vakgebied binnen de reclamewereld, dat zich volledig richt op het adverteren in zoekmachines. Google Adwords is hiervan een goed voorbeeld. Via Google Adwords kun je budgetten inzetten op zoekwoorden die interessant zijn voor jouw bedrijf. Als mensen deze zoekwoorden gebruiken, verschijnt er een advertentie in hun zoekresultaten. Deze advertentie stuurt bezoekers door naar jouw website of naar een bepaalde pagina op je website. Je betaalt pas als er daadwerkelijk op een advertentie wordt geklikt, maar hoe populairder het zoekwoord, hoe meer je betaalt.

SEA voorbeeld: Als Venlose kapper kun je ervoor kiezen om een bepaald advertentiebudget in te zetten op zoekwoorden als ‘kapper, kapsalon, Venlo, Blerick en Tegelen’. Als mensen in een zoekmachine vervolgens zoeken op een combinatie als ‘kapsalon Venlo’, krijgen ze een advertentie te zien die ze doorstuurt naar de website van jouw salon.

Wat is CTA?
De afkorting CTA staat voor call-to-action. CTA komt neer op het aansporen van een website bezoeker om een bepaalde actie uit te voeren op jouw website. Denk hierbij aan het kopen van een artikel, het invullen van een contactformulier of het achterlaten van een e-mailadres voor meer informatie. Het is verstandig om goed na te denken over de CTA’s op jouw website. Wat wil je dat een bezoeker komt doen op je website? Wat wil je bereiken met een bepaalde webpagina of een bepaald formulier? Als je dit goed voor ogen hebt kun je je website optimaliseren om ervoor te zorgen dat een bezoeker van A naar B naar CTA wordt geleid tijdens zijn bezoek.

CTA voorbeeld: Een van je CTA’s kan zijn dat zoveel mogelijk mensen een afspraak maken via je website, omdat je anders constant de telefoon moet opnemen in je salon. Belangrijk is dan een goed afspraakformulier. Je zorgt vervolgens dat op zoveel mogelijk pagina’s van je website een link staat naar het afspraakformulier. Ook in je social media berichten verwijs je door naar het afspraakformulier; je CTA.

Wat is conversie?
Waar het voor de meeste ondernemers uiteindelijk allemaal om draait is conversie. Conversie betekent dat de doelen die je vooraf hebt gesteld daadwerkelijk worden bereikt, dus dat er daadwerkelijk een actie plaatsvindt van een bezoeker op je website. Bijvoorbeeld een aankoop, een boeking, een afspraak, een reservering of een verzoek om meer informatie.

Conversie voorbeeld: Terug naar het voorbeeld van de Venlose kapsalon. Als een van je CTA’s is dat iemand online een afspraak kan maken voor een knipbeurt, is er sprake van conversie wanneer er daadwerkelijk online een afspraak wordt gemaakt.

metRenee communicatie is gespecialiseerd in het maken van SEO content voor bedrijven met zoveel mogelijk conversie als doel. Meer weten? Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak. Ik denk graag met je mee.