Zo maak je van je LinkedIn-profiel een professioneel pareltje

Je LinkedIn-profiel is je professionele visitekaartje op het internet. Ga je voor het eerst met LinkedIn aan de slag of heeft je bestaande LinkedIn-profiel een opfrisser nodig? Met onderstaande tips maak je van je kale of verouderde LinkedIn-profiel weer een actueel en doelgericht visitekaartje voor je professionele netwerk.

1. Zet je meldingen uit voordat je je LinkedIn-profiel gaat updaten
Niet iedereen hoeft te zien dat je drie keer je profielfoto verandert voordat je tevreden bent, of dat je je oude werkgever toch liever verwijdert uit je overzicht met ervaring. Voordat je aan de slag gaat met het pimpen van je profiel, zet je dus eerst je meldingen uit.

2. Voeg altijd een profielfoto toe
Zorg ervoor dat je LinkedIn-profiel is voorzien van een duidelijke profielfoto. Uiteraard wil jij graag beoordeeld worden op je kwaliteiten maar alle psychologische onderzoeken wijzen erop dat mensen graag een gezicht bij je CV zien. Kies een profielfoto waarop je gezicht duidelijk te zien is en waarop je een beetje toegankelijk kijkt. Als je het moeilijk vindt om een foto van jezelf te kiezen, vraag dan aan iemand anders om er eentje voor je uit te zoeken. Een ander kijkt namelijk heel anders naar je gezicht dan dat je dat zelf doet.

3. Zorg voor een pakkende kopregel
De kopregel op je LinkedIn-profiel is het stukje tekst dat onder je naam wordt weergegeven als mensen je profiel opzoeken of voorbij zien komen in hun suggesties. Verwerk zoekwoorden in je profiel, zodat mensen je kunnen vinden op het vakgebied waarin je werkzaam bent. Zoek je een baan? Verzin dan een kopregel die opvalt en direct laat zien wat je zoekt. Zinnen als: ‘Op zoek naar een nieuwe uitdaging’ of ‘In between jobs’ zijn totaal nietszeggend. Een kopregel als ‘Analytisch en administratief talent op zoek naar een baan binnen een mensgerichte organisatie in de non-profit sector.’, geeft al een veel duidelijker beeld van wie je bent en wat je zoekt.


4. Houd je werkervaring kort en krachtig
Als je je werkervaring gaat toevoegen, zorg dan voor korte tekstjes. Iemand die je profiel bekijkt is tijdens het eerste bezoek aan je profiel slechts geïnteresseerd in drie dingen; bij welke bedrijven heb je gewerkt? Wat was je functie? Voor welke werkzaamheden was je verantwoordelijk? Alle overige zaken, bijvoorbeeld algemene informatie over het bedrijf waar je werkt/werkte, zijn leuk om toe te voegen maar een stuk minder relevant.

5. Voeg documenten of linkjes toe zodat mensen je werk direct kunnen bekijken
Bij alle items die je toevoegt in je LinkedIn-profiel, kun je bijlages toevoegen. Bijvoorbeeld een link naar een publicatie, project of je portfolio. Maak hier gebruik van, zodat mensen die geïnteresseerd zijn direct verder kunnen lezen.

6. Professioneel nieuws? Delen!
Heb je net een groot project opgeleverd? Heb je zojuist een samenwerking beklonken met een nieuwe partner? Heb je net een vak gerelateerd boek of artikel gelezen dat je enorm heeft geïnspireerd? Deel het op je tijdlijn! Wie weet is deze informatie voor een andere professional een goede reden om contact met je op te nemen en gebruik te maken van jouw expertise, producten of diensten.

7. Word lid van LinkedIn groepen
Op zoek naar mensen die werkzaam zijn in hetzelfde vakgebied als jij? Meld je aan bij LinkedIn groepen en leg nieuwe contacten in jouw branche. Uiteraard deel je jouw professionele nieuws (zoals genoemd bij puntje 6) ook in de LinkedIn groepen waar je lid van bent.

8. Maak een persoonlijke URL
Natuurlijk wil je je LinkedIn-profiel straks delen met anderen en eventueel toevoegen op bijvoorbeeld je CV of visitekaartje. Het staat dan bijzonder netjes als je een gepersonaliseerde URL hebt die je direct doorstuurt naar jouw LinkedIn-profiel.

9. Beveilig je profiel met dubbele identificatie
Ook op LinkedIn geldt: safety first. Stel dubbele identificatie in wanneer je inlogt op je profiel. Zo doe je er alles aan om te voorkomen dat een hacker creatief aan de slag gaat met gegevens.

10. Check je privacy instellingen: zorg dat mensen je LinkedIn-profiel kunnen bekijken
Als je je profiel hebt bijgewerkt en je bent tevreden met je nieuwe toevoegingen, zorg dat je profiel zichtbaar is voor de buitenwereld.

Hulp nodig met het optimaliseren van je LinkedIn profiel, het opmaken van je CV of het presenteren van jezelf tijdens je jacht naar je volgende baan? Neem contact op voor een vrijblijvende kop koffie.